2018. JÚNIUS 8-10., SEPSISZENTGYÖRGY


A Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszten a KCBS – versenyszabályok mentén zajló verseny szimulációjára Románia és Magyarország területén működő cégek által képviselt 4 tagú csapatok nevezhetnek be. A versenyzők maguk biztosítják a szükséges alapanyagokat és felszereléseket. A verseny végén pedig a zsűrizést követően az előállított termékeket értékesíthetik a rendezvény ideje alatt.


VERSENYSZABÁLYZAT

 • Általános versenyszabályok A versenyre való jelentkezéssel együtt a jelentkezők és résztvevők elfogadják és kötelező érvényűnek tekintik a verseny szabályait. A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kizárják azt a csapatot vagy távozásra szólítsák fel azt a csapattagot, aki vagy akik nem tartják be ezeket a szabályokat.A csapatok a rendező házigazda által kijelölt területet foglalhatják el. Egy csapatnak 4×4 méternyi területet biztosítunk, amennyiben ez a terület nem elégséges kérjük időben jelezni. Vízvételi lehetőség rendelkezésre áll a versenyterületen. Áramforrást minden csapatnak biztosítunk, azonban saját hosszabbító, elosztó használatát javasoljuk.A verseny részleteiA versennyel egybekötött fesztiválra Sepsiszentgyörgy municípium Főterén kerül sor, szabadtéren, 2018. június 8-10 között.
  • A rendezvény és a verseny szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Agrosic Egyesület, Indivino WINE & BBQ
  • A versenyt egy KCBS Védnök felügyeli.
  • A versenyprodukciókat egy hat tagú zsűri értékeli, anonim módon.
  • A zsűri munkáját egy KCBS Vezetőbírók irányítja.

Versenycsapatok

A versenycsapatok létszáma maximum 4 főig terjedhet. A csapatoknak csapatkapitányt kell kijelölniük (chief cook).

Kategóriák

A verseny az alábbi 4 klasszikus KCBS BBQ-kategóriában zajlik:

 1. Csirke (chicken)
 2. Sertésoldalas (pork ribs)
 3. Sertéslapocka (pulled pork)
 4. Marhaszegy (brisket)
 5. Meglepetés (Mistery Box)

 

Emellett egy Meglepetés-Kategória (Mistery Box) is szerepel a versenyfeladatok között, az ebben való részvétel azonban opcionális, nem kötelező. Amennyiben van olyan csapat amelyik nem akar ebben a kategóriában versenyezni, kérjük jelentkezéskor jelezzék a szervezők fele.

A Meglepetés-Kategóriában is hirdetünk győztest és helyezetteket, ez azonban nem számít be az összesített végeredménybe és helyezésekbe.

 

Az egyes versenykategóriákkal kapcsolatos tudnivalók az alábbiak:

 

Húsok átvétele:

A szervezők biztosítják a csapatok számára a versenyhúsokat.

 

Húsellenőrzés:

A verseny egy húsellenőrzéssel kezdődik, amely során a KCBS Védnök a versenyszervezőkkel együtt ellenőrzik a csapatok húsait.

Csirke (chicken):

A felső csirkecomb csontjával együtt és kicsontozva egyaránt megsüthető és prezentálható.

Sertésoldalas (pork ribs):

A sertésoldalas csakis csontjával együtt süthető meg és prezentálható.

Sertéslapocka (pulled pork):

A sertéslapocka kategóriában önmagában csak tarjával indulni nem megengedett. A tarja a lapockához csatolva, csakis azzal együtt vágva szerepelhet.

Marhaszegy (brisket):

A legnépszerűbb marhaszegy-versenyrészek: a vékonyszegy és a marhaszegy külön-külön megsütése és tálalása.

Meglepetés/ Mistery Box:

Ebben a kategóriában a versenyszervezők által adott meglepetés alapanyagokból kell dolgozni. Jóval kevesebb a formai megkötés, gyakorlatilag szabadon használhatók fel az alapanyagok, bármilyen technikával megsüthetők.

A tálalásuk is eltérhet a 4 alapkategóriától, nem szükséges anonim egyendobozban beadni őket.

Tálalás

A versenyprodukciókat előre kiosztott, semleges és egységes versenydobozokban szükséges a zsűrinek beadni (kivétel a Meglepetés kategória).

Mivel a zsűri asztal hat fős, minden versenyprodukciónak tartalmaznia kell a szükséges 6 porciót az adott kategórián belül. Tehát, a csirke-kategóriában a versenydobozban 6 db csirke-felsőcomb porciót szükséges beadni.

Ha valaki egy adott kategórián belül több részt is megsüt, akkor minden részből 6-6 db-ot szükséges beadnia. Tehát, ha valaki vékonyszegyet és vastagszegyet is süt, akkor a vékonyszegy-részből és a vastagszegy-részből is szükséges beadnia 6-6 porciót a versenydobozba.

A dobozok bármilyen jellegű megjelölése, a húsokkal történő egyedi „szobrászkodás”, beazonosítható különleges hústálalás, húsformázás nem megengedett, és a kategóriából történő kizárással jár. A tálalás természetesen lehet egyedi, kreatív ötletek mentén felépített, de nagyon fontos, hogy az adott hús természetes módon hordozza az adott húsféle stílusjegyeit, azaz pl. egy csirkecombról látható legyen, hogy az egy csirkecomb, egy szelet szegyről az, hogy egy szegy – vagyis a „túlformázás”, az adott hús eredeti identitásának transzformálása kerülendő.

Zöldfűszer-/ Zöldsaláta-ágy

A versenyprodukciókat hagyományos módon zöldfűszer- vagy zöldsaláta-ágyon szokás tálalni, de ez nem kötelező. Akár üres dobozban is prezentálhatóak a húsok.

A szervezők minden csapat számára biztosítják a megfelelő mennyiségű zöldfűszert.

BBQ-sütők

A verseny koncepciója szerint a szervezők biztosítják a versenyen felhasználható húsokat.

 • Elfogadott sütőtípusok: fatüzeléses, faszenes és pellet-sütők/ szmókerek.
 • Tiltott sütőtípusok: elektromos vagy gázzal működtetett sütők.
 • Hőáramlás- és hőmérséklet-szabályozó készülékek használata (pl. BBQ-Guru) megengedett.

Fontos Információk

Csapatterület és infrastruktúra

 • Minden csapatnak egy 4×4 méteres területet biztosítunk.
 • Minden versenyző csapatnak hoznia kell a sátrat
 • A csapatok nem parkolhatnak gépkocsival a sátruk mellé. A parkolás csak a számukra kijelölt területen történhet a rendezvény helyszínétől 100 méterre
 • Porral oltó-készülék hozatalát felszerelésként minden csapatnak ajánljuk!
 • A csapatok saját sátra nem készülhet gyúlékony anyagból.
 • A csapatok felelősek a saját versenyterületük tisztaságáért. A szelektív hulladékgyűjtés kötelező. A szemét elszállítását és a szemeteszsákokat a szervezők biztosítják.
 • Tűzvédelmi és balesetvédelmi szolgáltatás a helyszínen biztosítva lesz a fesztivál teljes időtartama alatt

Részvételi díjak

1.500 RON romániai csapatoknak

50.000 HUF magyarországi csapatoknak

 

 

Beadási időpontok/ Turn-in times

A versenyműveket az alábbi időpontokban szükséges beadni, június 10-én vasárnap:

 • Csirke: 12:00 +/- 5 perc
 • Sertésoldalas: 12:30 +/- 5 perc
 • Sertéslapocka: 13:00 +/- 5 perc
 • Marhaszegy: 13:30 +/- 5 perc
 • Meglepetés Doboz: 14:00 +/- 5 perc

 

Győztesek

A kategóriákban külön-külön is hirdetünk győzteseket és helyezetteket, míg a teljes verseny bajnoka a kategória-helyezések összesített eredménye alapján kerül ki.

 

Fontos információ a versenycsapatoknak:

A verseny területén a fesztivál ideje kereskedelmi tevékenység folyatása megengedett. A szervezők kérése, hogy kizárólag BBQ technikával készült húsos ételeket árusítsanak.

A kereskedelmi tevékenység a következő időpontokban megengedett:

 • Péntek: 12.00 – 23.00 óra között
 • Szombaton: 9.00 – 23.00 óra között
 • Vasárnap: 9.00 – 21.00 óra között