Rólunk

Transylvanian BBQ Festival egy mesés helyszínen

Ki ne szeretne belekóstolni az amerikai gasztronómiába anélkül, hogy több ezer km-t kelljen utaznia? Minderre lehetőség nyílik 2019. május 17-19. között. Az ételkülönlegességek mellett a helyszín sem elhanyagolandó, hisz az oltszemi Mikó kastély udvara ad teret a versenynek és a kísérőprogramoknak. A családias hangulatot a színpadi produkciók, gyerekprogramok biztosítják majd. Egy rövid időutazásra is meghívunk mindenkit vezetett kastélylátogatás formájában, ahol kiderül, hogy miről árulkodnak a jól megőrzött falkép-sorozatok.

Barbecue – több, mint sütési módszer

A lassú, hosszú ideig tartó hőkezelés, mely jelentős mennyiségű füsttel jár adja a smokerekben készült barbecue ételek különleges állagát és ízét.

Ennek az eljárásnak az elődjét már évszázadokkal ezelőtt ismerték: gödröt ástak, melyben nagyobb mennyiségű fát égettek el, a forró parázsra köveket helyeztek, erre került az elejtett állat húsa.

A smokerben való sütés az Amerikai Egyesült Államokban nem csak magát a technikát jelenti, hanem annál sokkal többet: családi és a baráti összejövetelt, de akár ünnepet, megemlékezést is (például a Függetlenség napja, Anyák napja, Apák napja).

Nem csoda hát, hogy egyre nagyobb teret hódít a smokerekben való sütés és futótűzként terjed Európában is, hisz a jókedv, vidámság, szórakozás kapcsolódik hozzá, ahogy általában a szabadtéri sütésekkel-evés-ivásokkal ez lenni szokott.

Miért érdemes versenyezni?

A Kansas City Barbecue Society (KCBS) szabályai szerint szervezett versenyt azért szeretik a csapatok, mert – a jó hangulat mellett – a zsűrizés vakkóstolással zajlik, szigorú, de egyértelmű szabályok szerint. A kezdő csapatok sütésoktatáson sajátíthatják el a KCBS által előírt követelményeket, a húsok elkészítésének csínját-bínját.

A Transylvanian BBQ Festival Románia egyetlen pontszerző KCBS versenye. A legjobb helyezést elérő romániai csapat automatikusan részvételi jogot kap a Jack Daniel’s világbajnokságon való megmérettetésre.

Nem elhanyagolandó a barátságos hangulat, mely a KCBS rendezvények jellemzői, valamint a jókedvű csapatok, akik a megmérettetés és kihívás ellenére barátságosak tudnak maradni.

A KCBS szabályai szerint a következők a versenykategóriák:

–        Chicken (csirke)

–        Pork ribs (sertésoldalas)

–        Pulled pork (tépett hús)

–        Brisket (marhaszegy)

–        Mystery box (meglepetés)