Medvehúst sütnek a hétvégén Háromszéken

New

Medvehúst sütnek a hétvégén Háromszéken

Hét csapat nevezett be a I. Transylvanian BBQ Festival-ra

Már első alkalommal nagy érdeklődés mutatkozik a romániai és magyarországi BBQ csapatok részéről az ország első barbecue fesztiválja iránt, amelynek Sepsiszentgyörgy központja ad otthont. A Kansas City Barbeque Society (KCBS) – versenyszabályok mentén zajló nem hivatalos versenyen a csapatokat öt kategóriában értékeli a szakmai zsűri.

A háromszéki gasztronómiai rendezvények sorozatát bővíti az I. Transylvanian BBQ Festival és AgroFeszt. A Kürtőskalács és Kolbászparádé után a barbecue fesztivál kínál kulináris élményeket a helyiek és az idelátogató turisták számára.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta, Székelyföld az elmúlt években egyre vonzóbb turisztikai központtá alakult annak köszönhetően, hogy a térséget hazai és nemzetközi szinten is intenzíven népszerűsítették, illetve helyi értékeket, hagyományokat hordozó rendezvényeket szerveztek. „Ilyen esemény a hétvégi barbecue fesztivál is, amely remek lehetőséget ad arra, hogy a helyi alapanyagok felhasználásával újfajta ízvilággal ismerkedjünk meg, valamint újszerű értelmezést adjunk az akár vaddisznó- és medvehúsból elkészített ételeknek is, ugyanis a csapatok a csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy mellett a meglepetés kategóriában a nálunk vadon élő állatok húsából is készítenek ínyencségeket, amelyet az Abies Hunting Kft biztosít” – emelte ki az elnök.

A versenyre benevezett csapatok munkáját héttagú zsűri értékeli, amelynek elnöke a Hollandiában élő Petra Rebenstorf, a Kansas City Barbeque Society mesterzsűrije. Nagy megtiszteltetés számára, hogy a KCBS képviselőjeként részt vehet Erdélyben a legelső romániai, KCBS felügyelete alatt zajló versenyen. „Remélem, hogy az I. Transylvanian BBQ Festivalon sok szakács és leendő zsűri vesz részt, akik a továbbiakban is lelkesen bekapcsolódnak majd a BBQ versenyekbe. Bízok abban, hogy a Nemzetközi KCBS BBQ-család Romániában is gyarapodni fog, és hogy 2019-ben közösen megrendezhetjük a legelső, KCBS védjegye alatt zajló hivatalos BBQ versenyt” – fogalmazott a szakértő.

A zsűri tagjai: Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság igazgatója, főállatorvosa, Debreczi Zsombor, a sepsiszentgyörgyi INdiVINO Wine Studio tulajdonosa KCBS bíró, Radu Constantin Zărnescu az Euro-Toques International tagja, az Euro-Toques Románia elnöke, Tarcsay György BBQ szakács, Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Igazgatóság vezetője, és Vasile Spînu, az Euro-Toques Románia tagja és séfje.

A rendezvény szervezői: Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, és az INdiVINO Wine & BBQ. Partnerek: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az esemény részletei a folyamatosan bővülő www.bbqfestival.ro oldalon találhatóak.

 

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

  1. 2 június 07.

Share